
Escut.
Ubicació

Informacions que us poden servir d'utilitat per conèixer una mica millor l'illa de formentera
- Estat - Espanya
- Autonomia - Illes Balears
- Província - Illes balears
- Consell Insular - Consell Insular de Formentera
- LLengua pròpia - Català
- Superfície - 83.2 km2
- Altitud - 85mt.
- Població (2007) - 8442 hab.
- Densitat - 101,47 hab/km2
- Coordenades - La seva situació geogràfica exacta be definida per les següents coordenades UTM:
31S CC 640 928 Punta de Trucadors (Extrem Nord)
31S CC 598 788 Cap de Barbaria (Extrem Sud)
31S CC 769 813 Punta de Ses Roques (Extrem Est)
31S CC 594 842 Punta Rasa (Extrem Oest)
---------------------------------------------------------------
- Festivitats -
Són festes que tenen el seu origien en celebracions cristianes o bé d'arrel pagana cristianitzada -com Sant Joan- i que avui dia han agafat un caire més festiu i reivindicatiu.
Sant Joan, 24 Juny. És una nit màgica que se celebra amb els tradicionals foguerons, dels quals es diu que són per deixar enrere els mals records de l'any. Aquesta festa se celebra cada any a La Mola. L'acte central és la crema del fogueró, pel qual s'han recollit, amb anterioritat, feixos de llenya i tota classe d'objectes vells de fusta que després es cremen per deixar enrere tot el mal que habita en ells, com si es tractés d'un acte de purificació que dura fins la nit de Sant Joan de l'any vinent.
Sant Jaume, el 25 de juliol, es va acabar considerant festiu a tota l'illa de Formentera degut a l'abundant que arribà a ser aquest nom durant el repoblament del segle XVIII amb eivissencs procedents de la part de Santa Eulària. A més, Sant Jaume és també el patró d'Espanya. La festa se celebra a la plaça de Sant Francesc, on es congreguen bona part dels habitants de l'illa, a més de gran nombre de turistes disposats a disfrutar de les festes del poble.
Santa Maria de les Neus, el 5 d'agost, és una festa que ha resorgit amb força els darrers anys. Presenta un caràcter itinerant pels pobles de l'illa -cada any se celebra en un poble diferent-. Un dels seus atractius és el concurs de vins de Formentera, que serveix per començar a animar l'esperit de cara a l'arribada de la nit, quan es podrà disfrutar de la música en directe i de la bona companyia.
El dia de la Mare de Déu del Carme se celebra a la Savina el dia 16 de juliol i as Pujols el cap de setmana vinent. L'acte central consisteix en una processó per la mar, encapçalada per l'embarcació que porta la Mare de Déu, i per l'ofrena d'una corona de flors que es fa en memòria a gent de la mar, de la qual és la patrona. En aquest acte també solen participar-hi els sonadors dels grups de ball pagès, els quals, en tornar a terra, ofereixen una ballada al port abans de continuar amb la resta d'actes festius.

Processor del dia del Carme.
Sant Ferran, 30 de maig. Festa patronal del poble de Sant Ferran de Ses Roques.
Mare de Déu del Pilar, 12 d'octubre. Festa patronal de Nostra Senyora del Pilar, a La Mola.
Sant Francesc Xavier, 3 de desembre. Festa patronal de la capital de l'illa.
Aquestes tres darreres dates festives són, com bé indica el seu nom, la festa del patró de cada poble. Deixant de banda algun detall singular, segueixen una dinàmica semblant a les explicades abans: al matí se celebra una missa a l'església del poble, seguida de processó, i alguns actes lúdics. Tampoc hi falten mai els balls tradicional o ball pagès, a càrrec de les colles locals, que en algunes festes es fa al matí -després de la processó-, i en altres a darrera hora de la tarda. A la nit, en canvi, arriben les actuacions musicals en directe de mà de diferents grups i orquestres, a més del focs d'artifici a mitja nit, per cotinuar després amb la gresca.
-----------------------------------------------------------------
- Distàncies -
- PILAR DE LA MOLA A LA SAVINA 17
- PILAR DE LA MOLA A SANT FERRAN DE SES ROQUES 11
- PILAR DE LA MOLA A SANT FRANCESC XAVIER 14
- SANT FERRAN DE SES ROQUES A LA SAVINA 6
- SANT FERRAN DE SES ROQUES A SANT FRANCESC XAVIER 3
- SANT FRANCESC XAVIER A LA SAVINA 3