EN ALTRES IDIOMES

dimecres, 2 de juliol del 2008

FLORA





Respecte a la flora, començaren parlant del sòl formenterenc. Morfològicament està compost de roques calcàries i arenes principalment. Junt amb la mencionada escassa i irregular pluviositat s'ajunten una marcada permeabilitat dels terrenys, o sigui, condicions poc favorables per que existeixi una vegetació, però que caracteritza l'illa.

Una gran part de Formentera està coberta per boscos de pins, Pinus Halepensis, i de savines, Juniperus phoenicia, família de les Cupresàcees (Gimnospermes). Existeixen també alguns exemplars de pins pinyoners Pinus Pinea.
Podríem dir que la savina és l'arbre característic de Formentera, doncs en cap altre illa arriba a aconseguir una importància tan gran, tant per la seva relativa proporció, com pel tamany i l'edat d'alguns dels seus exemplars. A les cases més antigues de Formentera es troben zocals de portes i finestres, bigues i altres parts, construïdes amb fusta de savina, que ha resistit perfectament tant el pas dels anys com les inclemències del temps. També s'ha utilitzat la seva fusta, qualque cop, com element ornamental a cases i restaurants. Darrerament s'ha vengut a incorporar un altre ús, desgraciat per nosaltres, aquest és l'ús dels exemplars joves per ser utilitzats com "arbres de Nadal", degut al seu gran paregut amb els dels avets, fet que ha contribuït a disminuir les poblacions actuals i a intensificar la seva protecció.

Molts dels exemplars de savina, arriben a considerables proporcions. La seva fusta ha set comunment utilitzada en la construcció, degut a la seva duresa.

El sotebosc és típicament mediterrani: mates, Pistacia Lenticus; romanins, Rosmarinus officinalis; farigola, Coridothymus capitatus; ollastre, Olea europea, Ginebra, Juniperus Oxycedrus, Estepa blanca, Cistus Albidus; etc.

A les zones arenoses i platges, apart de les espècies ja esmentades, es troben altres tipus d'espècies. Destaquem l'esteperol, Cistus Clusii; lleteres, gènere Euphorbia y càrritx, Ammophila arenaria. En el terrenys pantanosos propers a les salines abunden les espècies halòfiles, com són el jonc, Salicornia Arabia, i les solseres, Suaeda Fructicosa. Actualment estam en un procés de protegir les nostres zones dunars, degut a la riquesa de la seva flora.

Altres espècies ben adaptades són les 'figueres de pic' , Opuntia Ficus-indica,, i les plantes de pita, Agave Americana.

Un dels arbres més comuns a l'illa és la figuera, Ficus Carica, amb totes les seves subspècies. Es tracta d'en arbre caducifoli, de tronxo ample i fulles grans. Originària d'Àsia, els seus fruïts han estat utilitzats al llarg del temps pels habitants de Formentera, sent un dels arbres més cultivats antigament.