La salsa de Nadal són les postres protagonistes de la rebosteria nadalenca pitiüsa ja que només es prepara en aquesta època de l'any i es consumeix durant totes les festes com a postres o com a aperitiu dolç a qualsevol hora del dia sucant melindros.
La salsa de Nadal és una salsa líquida, més o menys espessa i similar al tradicional torró ja que el seu ingredient principal és l'ametlla. Sol fer-se en quantitat suficient perquè duri tots els dies de Nadal però s'ha de bullir cada vegada que es vol menjar per recuperar-ne la seva textura cremosa.
La seva preparació és molt senzilla: s'escalden les ametlles que es desitgin, se'ls lleva la pell i es torren lleugerament al forn. Després es molen finament i es barregen amb els ous necessaris per lligar una pasta ben consistent.
Per altra banda es prepara un brou de carns variades (porcella, pollastre, be...), al qual se li afegeix un poc de sal, safrà i pebre. Es cola el brou i es posa a una cassola de fang. Llavors li incorporem la pasta d'ametlles, sucre suficient perquè estigui ben dolç, un pessic de canyella en pols i clau en espècia. Es remena contínuament i sempre en el mateix sentit durant una hora aproximadament fins a la seva perfecta dissolució.
Per a aquelles persones que no digereixen bé el greix, el brou de carn es pot substituir per un brou d'aigua amb una bona quantitat d'oli fi, sal, canyella i safrà. Bon profit! |